Voorbereiding

Kleding

Je kleding dien je aan te passen aan de weersomstandigheden van dat moment. Je te warm kleden kan net zo nadelig werken als je te koud kleden. Dit vereist enige kennis van je eigen lichaam. Je kunt kiezen voor een koude of warme start waarna je vervolgens gedurende de run je kleding aanpast. Een t-shirt wordt beschikbaar gesteld door de organiserende stichting of vereniging. Vaak wordt geadviseerd hieronder een thermohemd te dragen aangezien je regelmatig tijdens een run in contact komt met water maar ook in een beschut bos of een uitgestrekt winderig weiland of akker terecht kunt komen.

De legging (strakke elastische sportbroek) zorgt voor een optimale bewegingsvrijheid, zowel in het water als in het bos omdat deze niet achter takken of delen van hindernissen blijft haken met alle gevolgen van dien. Tevens houdt de legging de temperatuur van de spieren stabiel aangezien de broek ook sneller droogt. De legging is in verschillende kwaliteiten, diktes en materiaalsoorten te verkrijgen. Pas deze aan op de temperaturen van de dag van de run. Je dient er voor te zorgen dat je legging aansluit bij je enkels aangezien dit je beschermt tegen (schaaf)wonden van het touw en netwerk of braamstruiken en takken.

De keuze in sportschoenen is zeer persoonlijk. Belangrijk is dat deze licht en sterk zijn en voorzien zijn van een grof profiel dat voorkomt dat je gemakklijk uitglijdt (in een hindernis of in een glibberig akkerveld bijvoorbeeld). Het materiaal moet sterk zijn omdat de schoenen veelal in contact komt met de touwen en het hout van de hindernissen waardoor slijtage snel optreedt. Zorg er ook voor dat het profiel dusdanig is dat je voldoende grip hebt op het touw, een beenklem die je in een verticaal touw zet om naar boven te klimmen mag niet gaan glijden. Vraag advies aan een trainingscentrum bij jou in de buurt. De meeste sportwinkels weten namelijk niet altijd waar ze over praten als het gaat om een survivalrun.

Verder kun je nadenken over het gebruik van mutsen en handschoenen, echter dit is eveneens zeer persoonlijk. Een muts is aan te raden bij zeer lage temperaturen (70% van je lichaamswarmte verlaat het lichaam nl. via het hoofd) maar kan ook zorgen voor hittestuwing. Maar een muts kun je altijd snel wegstoppen achter je broek of t-shirt bijvoorbeeld als het een ongemak vormt. Handschoenen worden voor het nemen van de hindernissen afgeraden. Deze hebben veelal te weinig grip waardoor je gemakkelijk uit een hindernis glijdt. Direct contact met het touw is het meest wenselijk maar kan (indien niet voldoende getraind) zorgen voor blaren. Handschoenen kun je net als een muts gemakkelijk achter je kleding wegstoppen en tussen de hindernissen door dragen zodat je handen lekker warm blijven.

Naast de training voorafgaande aan de run moet je zorgen voor een goede warming-up. In een survivalrun gebruik je nagenoeg alle spieren van je lichaam (dat voel je anders vanzelf wel de volgende dag). Kom dus ruim op tijd zodat je hier voldoende tijd aan kunt besteden. In de koude periodes kun je je insmeren met vaseline of uierzalf (ook dit is zeer persoonljk). Let erop dat de handen aan de binnenzijde vrij zijn van vet anders worden de hindernissen nog zwaarder en glibberiger. Houdt de holtes vrij van vet (oksels, knieholtes) om warmtestuwing te voorkomen. Verder is het aan te raden in de dagen voorafgaand aan een run goed te letten op je slaap- en eetgewoontes.